Szövetségről

Kezdetben a horgász egyesületek az 1946-ban megalakult Magyar Országos Horgász Szövetséghez tartoztak. Az 50-es évek végére azonban a horgász egyesületek létszáma és az egyesületi taglétszáma többszörösére növekedett, amit a Budapesti székhelyű szövetség már nem tudott ellátni.


1979-ben a tovább növekedett horgászlétszám miatt a megyerendszer mintájára minden megyében Intéző Bizottságokat hoztak létre.


Így alakult meg a MOHOSZ Fejér megyei Intéző Bizottsága, amely kizárólag a megyén belüli horgász egyesületeket tömörítette magába. Az Intéző Bizottsága elnöke Vékony Károly volt. Az országos szövetség közgyűlése a rendszerváltást követően nem tartotta jónak, hogy a felülről történő irányítás határozza meg a horgászmozgalmat, ezért úgy gondolták, hogy az alulról-felfele építkezés lenne a célszerű. Az egész horgász szövetség ennek kapcsán alapjaiban átrendeződött, és 1993-tól a szövetségek szövetségeként működött tovább. Ez azt jelentette, hogy a megyei egyesületek létrehozták a megyei szövetségeket, a megyei területi szövetségek delegáltjai pedig az országos Szövetséget.


Az 1993-ban alakult a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, melynek elnökei Vékony Károly, Bolareczky István, Medveczky Endre, Iván János és jelenlegi elnöke Nagy Attila.


A Szövetség jelenleg a Fehérvárcsurgói-víztározó, a Pátkai- víztározó, a Palotavárosi tavak, a Gaja és Sárvíz-Malomcsatorna, a Sárszentmihályi víztározó, a Nádor-csatorna és a Duna-folyam 1564-1630 fkm közötti szakasz vízkezelője. Taglétszámunk mintegy 16.000 fő felnőtt és közel 3000 fő gyermek horgászt számlál, melyek 53 egyesületben tömörülnek.


Szövetségünk arra törekszik, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és folyamatosan növelje az ismeretségét hazánkban és külföldön egyaránt. Azon dolgozunk, hogy horgászvizeink kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető halban gazdag sporthorgász helyszínekké váljanak, ezáltal kellemes, kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden tagegyesületi horgásztársnak.

A szövetség fő tevékenységei

  • Tagszervezetek érdekképviselete és érdekvédelme
  • Sport és szabadidő horgászat feltételeinek megteremtése
  • Horgászversenyek rendezése gasztronómiai rendezvény szervezése,gyermek és ifjúsági táborok szervezése
  • Együttműködés a környezet- és természetvédelmi, vízügyi szervekkel, önkormányzatokkal, és más civil szervezetekkel

Főbb célok

  • Folyók, tavak és víztározók horgászati jogának megszerzése és megtartása
  • A horgászvizeken halasítási és renaturálási,tevékenységek
  • Térség horgászturizmusának fejlesztése

Dokumentumok

A kiválasztott dokumentum kattintásra letölthető pdf változatban.